Sahara on yksi maailman suurimmista aavikoista, ja se herättää sekä kunnioitusta että pelkoa. Sen julmuus ja raakuus ei ole mikään mysteeri, mutta silti aavikon ylittäminen haastaa ihmisiä yhä uudelleen. Kun Saharan arvaamattomuuteen yhdistetään arkullinen kultaa, on yhtälö valmis. Jos oltaisiin realistisia, niin aarteen löytäminen Saharan aavikolta on yhtä todennäköistä kuin kahden samanlaisen hiekanjyvän löytäminen, mutta onneksi tässä pelissä voiton todennäköisyys on parempi.

Sahara Gold -eli tarjoaa paljon mukavamman kokemuksen, kuin paahtavan kuuma Saharan aavikon aurinko. Vältyt samalla hiekkamyrskyiltä, auringonpistokselta ja ryöstäviltä joukoilta. Näiden sijaan peli tarjoaa jännitystä, mukavia voittoja ja aavikon eksotiikkaa. Vaikka tämä peli ei ole valmistajansa parhaimmistoa, niin se on hyvä peruspeli joka kannattaa kokeilla.

Kohti seikkailua

Kun klikkaat itsesi uuteen seikkailuun, sinua odottaa aavikolta tutut elementit. Sivun ylälaidassa matkaa tekee kamelien karavaani kohti uusia aarteita. Tämä näky on varmaan se ikonisin, mitä aavikon yhteydessä voidaan luoda. Pelin nimen fontissa on ilmeisesti tavoiteltu arabian kielen ulkonäköä, mutta siinä ei ehkä ole onnistuttu ihan parhaalla tavalla. Otsikko näyttää ennemminkin lapsen raapustukselta. Muilta osin pelin kuvasto on onneksi onnistuneempaa.

Pelien symboleissa näkyy samaa kuvastoa, kuin mitä voi yleensä odottaa faaraoiden ajan peleistä. Vaikka Sahara ulottuu useiden valtioiden alueelle, niin pelin kuvastossa on pitäydytty hyvinkin pitkälti Egyptin muinaiseen historiaan. Jospa tämä tarkoittaisi sitä, että aarretta ei tarvitse lähteä etsimään ihan niin kaukaa…

Värimaailma on kullan sävyistä muuttuen vähitellen kohti ruskeaa. Symboleista löytyy lisäksi vihreää, violettia ja sinistä. Pelisivu on todella simppeli, eikä siinä ole mitään ylimääräistä. Mutta jos halutaan viilata maantiedettä oikein kunnolla, niin peli tekee aikamoisen ihmeen siirtämällä Saharan Etelä-Afrikkaan. Pelissä ei nimittäin matkata niinkään Saharan aavikolla, vaan painutaan maan alle kaivauksille etsimään sieltä löytyviä aarteita. Eikä Saharan aavikolta kyllä timantteja löydy, eteläisemmältä mantereelta kylläkin. Mutta ei anneta näiden pikkuvirheiden haitata, vaan heittäydytään pelin vietäväksi.

Pelaaminen

Pelissä on viisi kiekkoa, joissa kussakin on kolme symbolia. Sinulla on valittavissa 15 linjaa, jotka näkyvät pelikentässä melko pieninä. Jotta pääset kunnolla aarteiden pariin niin etsi lapioita, joiden avulla voit kaivaa kultaa enemmänkin. Päästäksesi isoille apajille tarvitset kaikki viisi, mutta vähintään kolmella tulee jo voittoja.

Kaikista ruuduista sfinksit ja anks -symbolit ovat voittoja ajatellen parhaita, kun taas muut erikoisruudut mahdollistavat voiton korottamisen vähitellen. Pelistä löytyy myös pick me -ruutuja, jotka antavat sinun valita vapaasti voittosi, kunhan niitä on vähintään kolme linjassa. Tämä toiminnallisuus on nähty muissakin saman pelitalon peleissä. Se ei ole kuitenkaan vielä täysin loppuun kulunut ominaisuus, vaan tarjoaa mukavan erikoisuuden peliin. Onnea tuova elementti pelissä on musta kissa, joka tuo sinulle ilmaisia kierroksia. Voit saada jopa 20 ilmaista kierrosta. Villi ruutu yleensä korvaa itsensä muun ruudun kanssa, mutta ei bonus -ruudun.

Omanlainen pelitapa

Sahara Goldin takana on pelitalo Art of Games, joka on hollantilainen arvostettu pelien tuottaja. Sen pääpaikka on Eindhoven ja takana on jo yli sadan pelin kokemus. Pelit vaihtelevat yksinkertaisista hyvinkin monitasoisiin, joten osaamista on monelta alueelta. Kolikkopelit ovat Art of Gamesin ominta alaa. Niiden lisäksi tämä pelitalo on tehnyt myös arcade- ja korttipelejä, jotka kelpaisivat minne tahansa arvostettuun kasinoon. Valikoimissa on myös mm. klassikkoja kuten ruletti ja blackjack, ja myös erikoisempia kuten Stravaganza ja Fan Tan.

Art of Games on ottanut tehtäväkseen muuttaa perinteisten kolikkopelien mainetta kohti kiinnostavampaa ja jännittävämpää mainetta. Pelit eivät sinänsä ole mitenkään erikoisia tai uniikkeja, mutta niihin on lisätty mukaan elementtejä, jotka ovat aivan ainutlaatuisia. Monissa Art of Gamesin peleissä on lisäpelejä jotka vaativat taitoa, eli pelkkä onni ei riitä. Tämä ei kuulosta ehkä hyvältä, mutta jos olet pelannut kolikkopelejä jo ties kuinka kauan, on tämä kiinnostava mahdollisuus.

Pelin palautusprosentit osoittavat, että osaamisvaatimus ei ole niin määräävä, että se vaikuttaisi voittoihin. Prosentit liikkuvat samassa luokassa kuin vastaavissa peleissä muutenkin. Tämä osaamisen vaatimus tuo kuitenkin mielenkiintoisen mahdollisuuden siihen, että pystyy itse vaikuttamaan pelin lopputulokseen ja näin ollen voittoihin. Lisäpelien lisäksi Art of Games on tuonut peleihinsä mukaan myös omia toiminnallisuuksiaan, joita ei muilla ole. Tällaisia ovat mm. Stars n’ Stripes ja Hard Cash. Vaikka pelitalo ei ole ottanut liian isoja harppauksia vaan pitäytynyt 3 ja 5 kiekon formaatissa, on se lähtenyt tutkimaan kolikkopelien mahdollisuuksia pidemmälle kuin moni muu taho. Tämä on ollut ihan tervetullut lähestymiskulma, ottaen huomioon että kolikkopelit ovat pysyneet käytännössä samanlaisina jo sata vuotta.

Jotain annettavaa

Jos olet pelannut Art of Gamesin pelejä aiemmin, tiedätkin että panostussysteemi on hyvin helppo myös vasta-alkajille. Minimipanos on usein vain 0,01. Voit nostaa panosta myös kolikkoon per linja. Parasta Sahara Goldissa on kuitenkin autoplay. Se on kierrospainikkeeseen yhdistetty oma kuvionsa jota ei monesta muusta pelistä löydy. Kun painikkeessa palaa vihreä valo, autoplay on päällä, ja kun punainen valo palaa on autoplay poistettu käytöstä. Kierrokset pelaavat automaattisesti niin pitkään kunnes klikkaat autoplayn pois päältä.

Ihan ok, mutta muutakin on

Kaikkiaan Sahara Gold ei kuitenkaan jostain syystä toimi. Voi olla että asiaan vaikuttaa se, että tarina ei ole johdonmukainen. Nimi Sahara Gold viittaa Saharan aavikkoon, symboliikka on faaraoiden Egyptissä, mutta tarina kulkee timanttiluolissa. Asiat eivät vaan loksahda kohdalleen. Pelistä puuttuu myös sujuva pelikokemus. Pelaaminen töksähtelee eikä ei imaise mukanaan. Peli on sinänsä kyllä ihan nautittavaa, mutta sen pariin ei halua välttämättä palata kerta toisensa jälkeen.

Suosittelenkin tutustumaan myös muihin vanhaan Egyptiin sijoittuviin peleihin, joissa tematiikkaan pääsee paremmin sisälle, ja joissa saavuttaa myös ehkäpä paremman pelikokemuksen. Vaihtoehtoja on kymmeniä jos ei jopa satoja, aihe on kuitenkin sen verran kiehtova. Yksi suosituimmista vanhaan Egyptiin sijoittuvista peleistä on esimerkiksi Book of Ra 6, joka on Novomatic -pelitalon käsialaa. Siinä astutaan sisälle Sun God Ran hautaan ja etsitään legendaarista Ran kirjaa. Löytyessään kirja tuo mukanaan jopa 7 500 000 kolikon saaliin. Peli sisältää paljon ilmaisia kierroksia ja bonuksia tuovia symboleja, mutta kannattaa varoa sarkofageja ja kuoriaiskoruja, jotka voivat riistää hengen sekunneissa. Book of Ra 6 pelissä on myös erityinen kuudennen kiekon extrapeli, mikä mahdollistaa suuret voitot.

Toinen faaraopelien klassikko on Cleopatra, joka sijoittuu myös vanhaan Egyptiin. Tässä pelissä tavoitteena on ottaa haltuun voimia jumalilta Baslet, Horus sekä Anubis, ja tuoda kotiin kasapäin egyptiläistä kultaa. Vaarana on osua samaan kohtaan Cleopatran käärmeen kanssa. Jos haluat kokeilla onneasi oikein kunnolla, niin Cleopatra tarjoaa myös massiivisia progressiivisia jackpot -pelejä. Kolmas mielenkiintoinen vaihtoehto on Indiana Jones tyylinen Golden Ark, myöskin Novomaticin käsialaa. Voit myös kokeilla pelejä Luxor Valley, Queen of the Nile tai River of Riches. Ei Sahara Gold kuitenkaan huono peli ole, mutta muitakin hyviä on tarjolla.