Bingo on varmasti yksi tunnetuimmista peleistä, onhan se peli jota pelataan usein jo kerhoissa ja koulussa. Bingon periaate on niin yksinkertainen, että sitä voi solveltaa vaikka kuinka. Perinteisesti bingossa on rivi numeroita, mutta aikojen saatossa bingon formaattiin on taipunut erilaisia reissubingoja, jossa metsästetään erilaisia kohteita tai vaikka tapahtumabingoja joissa kerätään esiintyjien lauseita. Helppoutensa vuoksi se on varmasti niin suosittu. Vaikka bingolla on edelleen leima keski-ikäisten rouvien huvina, niin se on silti ihan käypä peli kaikkiin tilanteisiin iästä ja sukupuolesta riippumatta.

Bingon historiaa

Bingon historia ulottuu niinkin kauas kuin 1530-luvulle, jolloin se kehitettiin Italiassa ja tunnettiin nimellä Lo Giuoco del Lotto D’Italia. Se on edelleen suosittu peli, jota pelataan säännöllisesti lauantaisin. Muutaman sadan vuoden päästä se levisi Ranskaan ja siitä taas parin sadan vuoden päästä Yhdysvaltoihin. Nimi bingo sai tuolloin nimensä pelivälineestä – peliä pelattiin silloin pavuilla (eng. bean). Vähitellen termi muuttui beanoksi ja siitä bingoksi. Tässä kohtaa Bingon historian kirjoihin on kirjattu huvittava vaikkakin surullinen episodi. Tuolloinen Bingon isä professori Edwin S. Lowe halusi nostaa eri numeroyhdistelmien määrää ja palkkasi professori Carl Lefflerin tekemään erilaisia bingo-kortteja. Lefflerin huomattava saavutus oli 6 000 kortin tekeminen johon Lowe oli sangen tyytyväinen. Samoin oli Leffler mutta urakan jälkeen hän tarnan mukaan menetti järkensä. Myös katolinen kirkko innostui Bingosta kun se huomasi kuinka tehokas tapa se oli varojen keräämiseen. Vuonna 1934 pelattiin noin 10 000 bingopeliä viikottain. Kun uhkapelit oli kiellettyjä muuten tuohon aikaan, niin bingojen salliminen kirkoissa toi niihin entistä enemmän osallistujia.

Suomeen bingo kantautui Ruotsista verraten myöhemmin, vasta 60-luvun lopulla. Tuolloin ylivieskalainen eläinlääkärin rouva ihastui siihen kokeiltuaan peliä vuonna 1967. Ebba Forsberg oli aktiivinen rouva ja keksi ajatuksen suomeen, jotta sen avulla voitaisiin kerätä varoja paikalliselle Uimahalli- ja Nuorisotalosäätiölle. Vuotta myöhemmin pelattiin ensimmäinen bingo ja siitä se sitten levisi vähitellen muualle suomeen. Pitkän aikaa bingo oli erittäin suosittu peli koko väestön keskuudessa ja sen avulla käytiin voittamassa niin kahvipaketteja, joulukinkkuja kuin ulkomaan matkojakin. Bingosalit eivät olleet mitenkään outo näky kaupunkikuvassa. Sittemmin bingo on saanut itsenäisen aseman ja se on kirjattu myös arpajaislakiin. Edelleenkin iso osa bingojen järjestäjistä on yleishyödyllisiä yhteisöjä jotka käyttävät peliä rahankeraykseen. Sillä onkin vahva sosiaalinen merkitys, bingoon kun kuuluu myös yhdessä oleminen ja vuorovaikutus. Sama trendi siirtyi myös nettiin sitä mukaa kun bingo löysi tiensä verkkoon. Nettibingo on säilyttänyt suosionsa, joten kuolevasta lajista ei ole kyse. Esimerkiksi Veikkauksella on valikoimissaan bingoon perustuva nettiarpa tälläkin hetkellä. Hauska detalji bingon historia on tutuksi tullut tapa huudahtaa ääneen Bingo! silloin kun onni osuu kohdalle. Tämä on niin vakiintunutta että moni huudahtaa sen ääneen myös muulloinkin kun jokin asia osuu kohdilleen.

Helppoakin helpompaa

Bingon periaate on todella yksinkertainen. Pelistä riippuen numeroita on useimmiten 1 – 75 tai 1 – 90 välillä. Pelaajalla on ruudukko, johon numeroita on merkitty arvottuun järjestykseen. Numeroita arvotaan yksitellen ja se kuka saa ensimmäisenä vaaka-, pysty- tai kulmasta kulmaan rivejä voittaa. Nettibingossa tarvitaan entistäkin vähemmän osaamista, kun oikeat numerot osuvat kohdilleen automaattisesti. Aiemmin oli pelaajan vastuulla seurata että löytyvätkö arvotut numerot omasta pelilomakkeesta. Bingoruudussa on perinteisesti 25 numeroa jotka on jaettu 5 x 5 ruudukkoon. Joissakin versioissa keskimmäisessä ruudussa on tähti tai joku muu merkki ilmaisemassa, että se on valmis osuma ja helpottaa tällöin voiton saamista. Pelin jännittävyyden lisäämiseksi numeron edessä sattaa olla myös kirjain, jolloin juontajan kuuluttaessa seuraavaa numeroa pääsee ensin jännittämään kirjainta ja sitten numeroa. Numerot on useimmiten jaettu viiteen kirjaimeen jotka muodostavat sanan Bingo seuraavasti: B = 1-15, I = 16-30, N = 31-45, G = 46-60 ja O = 61-75

Nettibingon pelaamisen aloittaminen on helppoa. Maksuttomia bingoja pääsee pelaamaan useassa paikassa ilman mitään kirjautumista ja täysin maksutta. Jos haaveilee voitoista niin netistä löytyy useita sivuilta jotka tarjoavat pelimahdollisuuksia kotimaassa ja kansainvälisesti. Pelaajan tulee tehdä käyttäjätunnus johon vaaditaan usein jonkinlainen tunnistautuminen. Useat sivustot vaativat henkilökortin kopion lähettämistä tai muuta henkilötodistusta. Kotimaisilla sivuilla tunnistautuminen onnistuu usein verkkopankkitunnuksilla mikä helpottaa asiaa huomattavasti. Esimerkiksi Unibetin ja Maria Bingon sivustot löytyvät täysin suomenkielisinä joten niistä on helppo aloittaa etenkin jos kielitaito ei ole parasta tasoa. Vaikka bingo on simppeli peli, ei kaikkien sivustojen tarjoama sovellus tee pelaamisesta kovinkaan helppoa. Joissakin se on niin haastavaa että pelaaminen jää helposti kokonaan kesken. Parhaimmat netin bingosalit tarjoavat niin helpon pelaamiskokemuksen, että siinä ei tarvita montaakaan klikkausta kun pääsee jo pelin syövereihin. Parhaimmissa sovelluksissa ei ole säästelty myöskään grafiikassa ja äänissä, joten pelaaminen on lisäksi myös viihdyttävää.

Vakiintunut kansanpeli

Bingo on vuosien saatossa vakiintunut osaksi suomalaista kulttuuria monella tapaa ja se myös muuntaa muotoaan jatkuvasti. Bingo on tuttu peli monessa vanhusten hoitopaikassa, jossa pelin helppous mahdollistaa sen että kaikki pääsevät peliin mukaan ja saadaan vähän vaihtelua tavalliseen arkeen. Peli toimii samalla hyvänä tarkkaavuuden ja aivojen harjoituksena kun siinä pitää seurata pelin tilannetta, löytää oikeat numerot ruudukosta ja merkata jo arvotut numerot ylös. Vaikka bingosalien määrä on vuosien saatossa huvennut sadoista muutamiin, ei peli ole silti kuolemassa. Bingo on löytänyt uusia uomia esimerkiksi nuorien aikuisten keskuudessa. Vasta kesällä 2018 uutisoitiin kuinka Helsingin kalliossa on alettu järjestää bingo-iltoja jotka vetävät salin täyteen nuoria aikuisia. Bingosta on muotoutunut heille oma harrastuksensa joka tuo mukanaan jälleen kerran mahdollisuuden sosiaaliseen yhteisöllisyyteen.

Myös suomalainen Veikkaus on huomannut suomalaisten Bingo-uskollisuuden. Veikkauksen verkkosivuilla on ollut jo vuosien ajan mahdollisuus eBingon pelaamiseen. Siellä arvontoja tehdään jopa 7 minuutin välein. Bingoja on sivustolla useita eivätkä ne suinkaan ole vain kotimaisia vaan joukossa on myös kansainvälisiä bingoja. Peliin pääsee mukaan jo 0,10€ panoksella ja vähän isommalla panoksella voi saada kymmenien tuhansien voittoja. Mistään pikkupuuhasta ei ole suinkaan kyse vaikka iso osa voitoista onkin muutaman kympin luokkaa.

Bingon pelaamista vaikka kotona

Koska bingossa ei tarvita pelivälineiksi muuta kuin pelikone ja kuponkeja niin peli-illan järjestäminen vaikka kotona on helppoa. Paketteja joissa on pelikone ja ruudukoita maksaa pari kymppiä jolloin sen hankkiminen vaikka perheen tai kaveriporukan iloksi ei ole kovinkaan iso investointi. Tämän jälkeen Bingo ei vaadikaan sen kummempia sijoituksia vaan peliä voi pelata niin paljon kuin haluaa. Niin kauan kuin Bingoa ei pelata rahasta niin sitä voi hyvin pelata missä ja milloin vaan. Rahapeliä säätelee Suomessa arpajaislaki myös bingon kohdalla niin kuin muidenkin rahapelien. Bingo on mielenkiintoinen peli sen monimuotoisuuden vuoksi ja se ominaisuus toisaalta on tehnyt siitä pelin, joka tuskin tulee koskaan kuolemaan. Se on toimii edelleen niin mukavana ajanvietteenä kuin suurien pottien pelinä.